• De afgelopen dagen zijn er meerdere fora waarop bestaande accounts worden overgenomen door spammers. De gebruikersnamen en wachtwoorden zijn via een hack of een lek via andere sites buitgemaakt. Via have i been pwned? kan je controleren of jouw gegeven ook zijn buitgemaakt. Wijzig bij twijfel jouw wachtwoord of schakel de twee-staps-verificatie in.

Bijna volle C:\schijf

Status
Niet open voor verdere reacties.
Dat is het wisselbestand en die voor de slaapstand, de eerste kun je qua grootte aanpassen of op een andere schijf laten zetten, de tweede kun je niets aan doen, al zet je de slaapstand uit in W10 blijft die bestaan, in W7 kun je die wel wissen na een reboot en de slaapstand uit.
Maare, kijk met Treesize free wat de ruimte inneemt.
JAM Software - Windows Freeware
 
Dus als ik het goed begrijp kan ik PAGEFILE.SYS naar bijv. een externe HD verplaatsen en HYBERFIL.SYS verwijderen (ik heb Win7!) Dan zou die laatste na een herstart weg zijn. De slaapstand staat nu nog ingesteld op 5 min. Moet die op nooit staan, voordat ik alles ga uitvoeren?

Ik heb ook Treesize geïinstalleerd. 30,5 Gb wordt ingenomen door Win7, 11, 2 Gb door Users, bijna 1 Gb door Medion progs (van de pc dus) ruim 700 Mb door RegBackup en 320 Mb door Norton. Treesize komt in totaal tot 71.1 Gb. Ik heb 34,5 Gb over.
Daarmee kom ik dus nog lang niet aan een partitie van 127 Gb....
 
Op dat pijltje links drukken naast Windows en Users, wordt de boel uitgeklapt.
Die regbackup en medion kunnen ook wel weg.
Wat die 3 regel inhoudt met die [8 files] ontgaat mij.(wissen?)

Een keertje aan de slag met een backuptool, Macrium of Aomei b.v. heb je meer aan.

En slaapstand moet natuurlijk uit staan.

En in de mapopties alles zo staan dat alles zichtbaar is en dan die Treesize als admin openen, systeemherstel (System Volume Information) zal het in hebben genomen, ook die kun je kleiner zetten.
 
Over die regel 3 (die 8 files...: Dat zijn dus o.a. die hiberfil.sys en pagefile.sys bestanden van meer dan 10 Gb!

Als jij al een vraagteken zet bij wissen, dan ga ik dat niet doen. Ik heb zelf te weinig verstand van dit soort acties in een partitie met o.a. Windows. Het leed is zo geschied...

En backuppen heb ik nog nooit gedaan met progs. De termen die daarin gebruikt worden maken alles alleen maar ingewikkelder. Mijn bestanden heb ik (zeer ongebruikelijk, ik weet het!) fysiek allemaal naar een 3 Tb HD gekopieerd. Maar zo'n Windows partitie is me te ingewikkeld, helaas... Een aantal jaren geleden heeft iemand er Acronis op gezet. Ook hier: nooit gebruikt...
 
Ik ben nog steeds bezig met de voller lopende C-schijf. In rap tempo gaat hij weer van 49 Gb naar nu 14 Gb. Waarom gebeurt dat toch telkens? Dat komt niet van mij vandaan...

Ik heb ook nog ontdekt dat Acronis een kleine 40 bestanden heeft staan van in totaal 223 Gb...! Zie bijlage.
Ik gebruik nooit Acronis. Zijn dit allemaal TEMP-bestanden en kunnen die verwijderd worden? Ze komen immers allemaal uit 2015...Ze staan dan wel op de D-schijf, maar overbodige bestanden nemen alleen maar ruimte in.
 
Dat zijn backup-bestanden die ooit door Acronis zijn gemaakt.
Je hebt Acronis in 2015 dus wel enige tijd gebruikt...
Als je zeker weet dat hier geen belangrijke bestanden in staan kan je ze verwijderen, uiteraard.
 
Dat heeft men kennelijk bij een reparatie na een crash in 2014 in gesteld. Ik wist er in ieder geval niets van.
Maar ik ga ze verwijderen. Dank je.
 
Het kan ook geen kwaad een image van je c:-schijf te hebben (kan eventueel via windows maar wordt wel tamelijk groot). Zelf gebruik ik liever Macrium Reflect free. Daar hoef je vrijwel niets aan in te stellen als je de default waarden gebruikt. Wel aan denken dat je een herstelmedium (bv. usb stick) moet aanmaken om de image terug te kunnen zetten.
Kan ook via Acronis (want die heb je blijkbaar al), maar daarmee heb ik geen ervaring
 
Dank voor je reactie. Ik gebruik echter nooit images. Daarmee heb ik namelijk geen enkele ervaring. Ik maak met enige regelmaat fysieke kopieën van bestanden en verplaats die naar een externe HD van 3 Tb.
Door de verwijdering van die Acronis backupbestanden op de D-schijf (waar die C-partitie deel van uitmaakt), heb ik nu 234 Gb weer gewonnen.
Ik maak me alleen al lang zorgen over die C:Windows partitie van 127 Gb, die snel volloopt en ik weet niet waardoor...
 
D-schijf (waar die C-partitie deel van uitmaakt),
Vertel, dynamisch of virtueel?
Je bedoeld dat beide stations deel uit maken van de harde schijf.
En zou gewoon regelmatig een image maken, erg handig bij een probleem.
Macrium, Aomei en Easeus free b.v. kunnen dat prima.
 
Je maakt back-ups van je data. Dat is heel goed en ook noodzakelijk.
Wat er meestal met een image bedoeld wordt (maar dat kan ook van je data schijven) is een (bijna) exacte kopie van je benodigde Windows partitie(s).
Ik maak er elke 4 dagen een. Als ik plotseling een probleem krijg met software of het idee heb dat ik wel eens wat malware kan hebben opgelopen ga ik niet uren naar de oorzaak van dat probleem zoeken maar zet direct mijn laatste image terug. Je kunt denken dat de hersteloptie van Windows genoeg is maar het is mij nog nooit gelukt om daar een probleem mee op te lossen (maar dat zal dan wel weer aan mij liggen:):))
Wat betreft het verlies van diskruimte (maar daar heb je al prima hulp voor).
Bij storingzoeken is het altijd handig als je je probleem(gebied) kunt opdelen. Mijn eerste stap zou daarom zijn om in de verkenner naar schijfopruimen te gaan (inclusief de systeemfiles) en dat uit te voeren om te kijken of het met windows zelf te maken heeft. Vind je daar geen oorzaak dan zou ik met TreeSize Free gaan kijken of ik folders kan vinden die plotseling groter aan het worden zijn. Ik weet echter niet wat je allemaal doet op je computer en wanneer windows een herstelpunt aan maakt. Dat is immers de meest voor de hand liggende oorzaak van groeiend diskgebruik. Eerder is al geopperd om de max. beschikbare ruimte voor je herstelpunten te beperken.
Lange Pier heeft je dat aan aangereikt maar je gaf aan niet te begrijpen wat hij daar mee bedoelde.
Lange Pier: "Systeemherstelpunt volume verkleinen".
TS: "De rest begrijp ik niet...volume verkleinen? Ik moet juist méér volume hebben|"
Wat bedoeld wordt is de maximaal beschikbare ruimte voor je systeemherstelpunten goed in te stellen cq. kleiner te maken. Zet die even op bv. max. 5 GB. Dan weet je zeker dat daar geen ruimteverlies op treedt.
 
Ik maak een kopie van mappen met bestanden en verplaats die naar een externe HD. Geen images dus.
 
Veng, jij bent veel verder dan ik. De reden dat ik alle mappen met bestanden kopieer en verplaats, is omdat ik geen verstand heb van die imaging. Als ik een werkelijke kopie maak dan zie ik tenminste die op een externe HD terug.
Heel omslachtig , ik weet het, maar fouten maken met imaging levert nog meer problemen op....Ik heb nog nooit goed begrepen hoe dat werkt.
Het grote nadeel is, dat, wanneer er werkelijk iets gebeurt met Windows, ik in grote problemen kom. Ik heb namelijk geen Win7 CD. Medion leverde een voorgeïnstalleerde OEM-versie bij de aankoop in 2011. Daar moet ik het dus mee doen. Ik heb ook geen opstart cd of diskette. Hoewel ik alles altijd goed onderhoud, heb je dus helemaal gelijk dat je ineens problemen kunt krijgen met de software, Win7 dus...
 
Ik realiseer me dat jij nog niet zo ver bent. Toch noem ik het zodat je het dan op je in kunt laten werken en er (mogelijk op een later tijdstip) op terug kunt komen en hier dan om hulp vragen. Eerst zou ik echter dat "verlies" probleem oplossen.
Als je het overigens één maal gezien hebt is het een fluitje van een cent. Een systeemkopie maken met Windows is nog eenvoudiger (mits je systeem 100% in orde is want soms geeft hij foutmeldingen).

Wat betreft het back-uppen van je data: ook ik heb lang met de hand geback-uped. Dit omdat ik ook ervoer dat er soms dingen gebeurde die ik niet wilde of erger. Nu doe is nog steeds bepaalde dingen manueel. Ik wil immers ook alles onder controle houden.
Ik gebruik echter ook het progje: "Allway Sync". Soms met huivering in de hoop dat er niets fout gaat.
(Voor dat progje moet je echter wel wat configureren, dus ook nog niet geschikt voor jou.)
Maar dat kan bij met de hand back-uppen ook. Om die reden heb ik ook meerdere back-ups zodat ik bij fouten altijd terug kan vallen op wat oudere back-ups zodat ik ten minste niet alles kwijt ben.
 
Ik zit vaak de hele dag te werken aan de computer en kan ermee lezen en schrijven...Ook los ik er veel problemen mee op, geleerd door ervaring en natuurlijk ook door dit forum, lang geleden al toen het deze naam nog niet had. Maar ik ben altijd huiverig geweest voor virtueel backuppen...
Goed om te lezen dat ik niet de enige ben die backupt op deze manier. Alleen voor een besturingssysteem gaat dat natuurlijk niet op deze manier. Ik ben veel kwijtgeraakt in 2013 waardoor ik de compuer moest wegbrengen. Dan komt er ineens een andere handtekening van dat bedrijf op je computer staan, incl Acronis waar ik nog niet eens om gevraagd had...
Bovendien moet je dan zoveel weer opnieuw installeren omdat alle progs weer aan de basis ingesteld zijn, zonder updates enz. Een ramp was dat die me weken kostte...
Een van de eerste dingen daarna was de aanschaf van een up-to-date professionele virus- en internetscanner. Sindsdien gelukkig nooit meer zo'n probleem gehad.

Is er zoiets als een eenvoudig stappenplan om elke paar dagen een automatische backup van je besturingssysteem te maken die dus bij een crash of ander probleem voorkomt dat je helemaal opnieuw moet beginnen...? En als zoiets zich voordoet, en je zelfs niet meer de computer kunt starten of in Windows kunt komen, is er dan nog een middel om dat te kunnen omzeilen waardoor je weer snel je besturingssysteem in de laatste toestand kunt gebruiken? Inclusief diagnose en reparatie van hetgeen de crash veroorzaakte?
 
"Is er zoiets als een eenvoudig stappenplan om elke paar dagen een automatische backup van je besturingssysteem te maken die dus bij een crash of ander probleem voorkomt dat je helemaal opnieuw moet beginnen...? En als zoiets zich voordoet, en je zelfs niet meer de computer kunt starten of in Windows kunt komen, is er dan nog een middel om dat te kunnen omzeilen waardoor je weer snel je besturingssysteem in de laatste toestand kunt gebruiken? Inclusief diagnose en reparatie van hetgeen de crash veroorzaakte?|

Een echt stappenplan heb ik zelf niet maar is mss. wel ergens (in deze ng?) terug te vinden
Behalve die diagnose is een image juist de oplossing voor al die problemen. In een image zit je volledige operationgsyseem, incl. alle progs, instellingne enz. Dus alles wat op je c:-schijf staat (behalve de pagefile en hybernatefile want die maakt windoes zelf opnieuw aan en zou alleen maar overbodig ruimte in beslag nemen.)
Bij een calamiteit zet je je computer uit, start op met de usb stick (of dvd schijf) en zegt tegen je bios dat hij van usb moet opstarten. Hij laadt dan wat aparte programma's van je stick. Vervolgens krijg je bv. in Macrium Reflect een scherm waarin je kunt aangeven welke image je terug wilt zetten en dat doet hij dan. Daarna kun je je computer weer gewoon opstarten (tenzij er iets met de hardware aan de hand is natuurlijk).
Hoewel de schermen er wat druk uit zien, hoef je bijna niets in te stellen.
Voor een handmatige back-up van je image kies je: "Create an image of the partitiones required to back-up or restore windows en je krijgt dan dit scherm:
5a2d8abf56e61-Macrium_image_maken.jpg

Je hoeft alleen maar aan te geven waar hij de image moet wegschrijven (dat kun je default instellen en ik moet bekennen dat het pakket wat lastiger is als je alle instelling in wilt. bv. om in te stellen hoe je elke paare dagen een volledige image maakt. Maar daarbij kunnen anderen ook helpen).
Ik kan je zo niet het scherm laten zien dat je krijgt als je van de stick boot.
Mss stel ik het toch wat eenvoudig voor, maar het is belangrijk genoeg om je er toch in te verdiepen. Voor mij is het een verademing om terug te kunnen naar een vorig image.
 
Misschien moet ik toch maar eens gaan beginnen met imaging. Ik zie dat Macrium gratis is en dat op 22 nov. jl Macrium Reflect Free 7.1 is verchenen. Zegt me nog niets maar wellicht over een tijd wel.
Betekent dat overigens dat ik Acornis dan probleemloos kan verwijderen?

En nog iets. Je hebt het over pagefile en hybernatefile. Die nemen bij mij op die C-partitie al 11 Gb ruimte in beslag maar is wel vrij constant..
Ik weet nu nog niet waarom en waarmee die C-partitie zo snel volloopt met ruimtevreters... Is dat ergens te traceren? Ik heb wel dat Treesize prog (laatste versie) maar kom er daarmee niet achter. Waar moet ik dan beginnen?

Bekijken — Afbeelding Uploaden
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Wat betreft Macrium: Met het free gedeelte kun je perfect images van je OS maken, maar geen bv. incrementele back-ups van je OS, dus niet telkens alleen de verschillen opslaan, maar altijd het gehele OS. De free versie heeft dus zijn beperkingen. Het gevolg is nl, dat als je een paar images wilt bewaren, je aardig wat diskruimte in beslag neemt. In mijn geval 35 GB per keer (medium compressie). Maar ik heb voldoende.

Ik schreef je in posting #30 al:
Bij storingzoeken is het altijd handig als je je probleem(gebied) kunt opdelen. Mijn eerste stap zou daarom zijn om in de verkenner naar schijfopruimen te gaan (inclusief de systeemfiles) en dat uit te voeren om te kijken of het met windows zelf te maken heeft.

Eerder is al geopperd om de max. beschikbare ruimte voor je herstelpunten te beperken.

en

TS: "De rest begrijp ik niet...volume verkleinen? Ik moet juist méér volume hebben|"
Wat bedoeld wordt is de maximaal beschikbare ruimte voor je systeemherstelpunten goed in te stellen cq. kleiner te maken. Zet die even op bv. max. 5 GB. Dan weet je zeker dat daar geen ruimteverlies op treedt.
Ik neem aan dat je weet hoe je dit doet?

Heb je die stappen al gezet? Want daarover zeg je nog niets.

En wat betreft Acronis. Als dat een volledige (zeker als het een betaalde) versie is zou ik die nog even laten staan. Die maakt immers ook back-ups waar je mss iets aan kunt hebben. Je kunt Acronis immers altijd nog verwijderen.
 
Nee, je hebt gelijk. Ik heb daar allemaal niets over gezegd. Ik kan het nu al niet volgen. De toestand van de computer naar een vorig herstelpunt terugzetten bij een probleem lukt me prima. (hoewel anderen vaak zeggen dat dit geen goed idee is...).
Maar verder kom ik nooit aan Windows, niet aan het BIOS enz. Ik weet dus ook niet hoe je systeemherstelpunten op max. 5 Gb zet. En wat is daar de consequentie van? Want al die anderen keren heb ik dat nooit gedaan.

Opruimen doet ik regelmatig, Met CCleaner, indien noodzakelijk defragementeren, systeemonderhoud (als administrator), overbodige progs verwijderen via configuratieschern/Programma's en onderdelen, schijfopruiming
Ook kan ik de Windows Prestatie index gebruiken. (5.9) Maar daar houdt het wel een beetje op...

En Macrium is dus als free versie ook geen goed idee? Ik kom er niet achter wat een betaalde versie kost.
 
Oh,ja..dit nog op het moment dat ik dit schrijf heb ik alweer 4 Gb (!) minder ruimte op de C-schijf door iets. En ik doe daar helemaal niets voor, draai geen zware progs enz.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Ons

Nieuwste berichten

Terug
Bovenaan