Advies Laptop Werktuigbouwkunde

RoyBoyFTW

Gevestigd lid
Hey, ik ga volgend schooljaar (september) een HBO Werktuigbouwkunde volgen en moet hiervoor een laptop aanschaffen.
De eisen die door de school zelf gesteld zijn zijn:
Je hebt een eigen laptop (Windows, geen Apple) nodig. Dit om te kunnen werken met de aangeboden tekenpakketten en om deel te kunnen nemen aan digitale toetsen. Veel laptops die vandaag de dag verkrijgbaar zijn, zijn geschikt voor genoemde zaken. Daarbij wordt uitgegaan van de
volgende configuratie-eisen:

Minimaal Windows 7, 64-bit. Windows 8.0 wordt niet ondersteund, 8.1 64-bit wel. Voorkeur gaat uit naar Windows 10.
Een werkgeheugen (RAM) van minimaal 4GB. Voorkeur gaat uit naar 8GB of meer in verband met het aangeboden tekenpakket.
WIFI (draadloos netwerk).
Een harde schijf van minimaal 250GB. Bij voorkeur SSD.
Een schermresolutie van minimaal 1280x1024, bij voorkeur
Full HD 1920x1080, in verband met de pictogrammen op de aangeboden tekenpakketten.
Minimaal een 64-bit dual-core i5 processor. Bij voorkeur een i5 quad-core processor.
De voorkeur gaat uit naar een losse videokaart, niet
geïntegreerd in de processor. Minimaal 1GB video geheugen (VRAM) vereist.

We raden de aanschaf van zogenoemde netbooks of tablets af, omdat de processor capaciteit, intern geheugen en grafische mogelijkheden voor veel toepassingen niet toereikend zullen zijn.

Ik wou zelf het liefst niet te veel aan de laptop uitgeven omdat ik thuis nog een vrij krachtige (game)PC heb staan en daar dus ook mogelijk zware toepassingen kan uitvoeren. Ik wil hierom niet meer dan 900 euro uitgeven en wil graag een mooie en praktische laptop kopen.

Ik zat zelf aan bijvoorbeeld de HP envy x360 met een ryzen 5 3500U te denken (HP envy x360) voor 800 euro, omdat ik dit een hele mooie laptop vindt met vette opties, alleen weet ik niet zeker of deze krachtig genoeg is.

Ik hoop dat ik voldoende informatie heb gegeven en dat jullie mij hiermee zouden kunnen helpen.
 

Lange Pier

NCF Goeroe

Abraham54

Administrator
Team lid
Hallo RoyBoy,
hartelijk welkom op dit geweldige forum.

Wat jij nodig hebt is geen laptop die je in de winkel kan kopen - maar een workstation, dat is ontworpen om zware gespecialiseerde programma's uit te voeren.

En dan heb ik het over de P5 en p7 serie van Lenovo en de Precision reeks van Dell.
Ik adviseer je wel voor een 15,6" workstation te gaan.

HP heeft ook workstations, maar die hebben maar één ventilator, die van Lenovo en Dell hebben er twee (processor en grafische kaart).

Workstations zijn overigens wel aan de prijs - een jong refurbished workstation is ook een optie, want schappelijker in prijs.
 

Rubensky

Moderator
Team lid
Het is makkelijker om je te helpen als je ons en budget grens aangeeft.
 

hekje47

Junior lid
Ik had 2 jaar geleden een computer van HP. De levensduur was 4 jaar. Net als anderen die ik ken en die ook een computer hadden van HP. Weet wat je koopt dus.
 

AnjoZ

Gevestigd lid
Onzin, ik heb hier een stel probooks uit 2002 en 2005, wel "gekieteld"met 8 GB ram en een ssd , maar die lopen nog als een zonnetje
 

erikdenhouter

Junior lid
... stereospririsme dus.
Een dubbele vorm van monokoloniofobilia ? 🧐

Bedoel je dat het onzin is dat de fabrikant ze zo slecht heeft gemaakt, of dat het verhaal gaat dat ze maar 4 jaar meegaan ?

Zoals AnjoZ schrijft nog prima werkende oudere modellen te hebben dat kan natuurlijk, maar dat zegt nog niets over in de laatste jaren uitgebrachte.
 

hekje47

Junior lid
Ik geef toe dat ik mijn HP iets anders heb behandeld dan mijn huidige laptops. Maar andere mensen die ik ken hadden ook een HP en die is ook na 4 jaar kapot gegaan. Bij de meeste was het een vlek op het scherm of een kapotte ventilator. Bij mij was het een gebroken moederboard. In dat geval hoef je er niet vanuit te gaan dat je een nieuwe moet kopen wanneer hij kapot is.
 

Lange Pier

NCF Goeroe
Bedoel je dat het onzin is dat de fabrikant ze zo slecht heeft gemaakt, of dat het verhaal gaat dat ze maar 4 jaar meegaan ?
Maak het verhaaltje verder af en kleur de plaatjes, wat denk je zelf.
En elk merk heeft er wel een miskleun tussen zitten maar om ze dan te repareren dan valt bij mij HP en Acer af, vrijwel niet te doen.

Dell, Lenovo en Mac staan wel bovenaan bij de durable laptops.
 

ShadyAngel

Gevestigd lid
Van reparaties bij HP kan ik niet meespreken. Heb 2 HP laptops, één van eind 2016 en de ander van 2007!! Beide draaien nog altijd zoals het hoort. De oudste loopt op W10 Pro, origineel Vista. Zonder enig probleem overgeschakeld, alleen geheugen verhoogd. Beide hebben wel een aparte Nvidia GPU.
 
Bovenaan Onderaan