Probleem PC herkent goede werkende externe harde schijven niet meer.

erikdenhouter

Gevestigd lid
Lid geworden
14 jun 2019
Berichten
315
Reaction score
26
Punten
28
Leeftijd
62
Ja, allemaal niet kloppende aannames, slijtage, vergaan, hoe kom je er op.
Ik schreef 'vergaan' tussen aanhalingstekens. Het is een soort vergaan omdat elektrolytische condensatoren (elco's) echt niet het eeuwige leven hebben en bij de moderne solid state apparaten bijna altijd de eersten zijn die 'gaan'.
Slijtage van nieuw spul omdat je ook met ouder spul werkt is denk ik niet van belang.

Had een maand geleden een losse voeding gevonden in een kringloopwinkel, ongeveer 10 jaar oud. alles zag er van buiten uit als nooit gebruikt, fabrieks-schone fan, geen krasje, geen stofje binnenin. Thuis open geschroefd, en ik vond 10 condensatoren lekkend. Nogmaals, duidelijk nooit in bedrijf geweest, en het is alleen door de tijd al kapot.
 
Laatst bewerkt:

Globe

Nieuw lid
Lid geworden
9 jan 2020
Berichten
21
Reaction score
1
Punten
1
Leeftijd
44
Ik heb voor nu eerst maar de USB ub met externe voeding besteld.
Die is morgen in huis, dan zien we wel weer verder.
 

PaulZ

Junior lid
Lid geworden
11 dec 2019
Berichten
68
Reaction score
7
Punten
8
Leeftijd
47
ik heb voor de verzameling nog een 286 :) nou daar slijt niets aan. een moederbord slijt niet , vergaat niet. kan 100 jaar met gemak draaien als het moet. het is een raar probleem wat je hebt maar denk dat een grotere voeding een oplossing kan zijn, gooi er gewoon 450 watt voeding in en dan kijken.
 

erikdenhouter

Gevestigd lid
Lid geworden
14 jun 2019
Berichten
315
Reaction score
26
Punten
28
Leeftijd
62
. . . een moederbord slijt niet , vergaat niet. kan 100 jaar met gemak draaien als het moet. het is een raar probleem wat je hebt. . .
Oneens. Lees wat ik in bericht #41 schreef, over een PC voeding dus:
Had een maand geleden een losse voeding gevonden in een kringloopwinkel, ongeveer 10 jaar oud. alles zag er van buiten uit als nooit gebruikt, fabrieks-schone fan, geen krasje, geen stofje binnenin. Thuis open geschroefd, en ik vond 10 condensatoren lekkend. Nogmaals, duidelijk nooit in bedrijf geweest, en het is alleen door de tijd al kapot.
Ik heb even de slechte en goede condensatoren uit de vuilnis gevist. Deze komen uit de PC voeding (PSU) waar ik over schreef, ik heb er 10 vervangen. De bovenste twee condensators zien er nog goed uit, in de onderste vijf is interne druk ontstaan, waarschijnlijk door oxidatie van de vloeistof, en deze staan aan de bovenkant bol, en sommigen lekken bruine drap. Defect. Ze werken nog wel, maar gaan steeds minder hun best doen, en veroorzaken instabiliteit van een systeem. Soms wel en soms niet herkennen van een goed apparaat op alle USB poorten is een vorm van instabiliteit. Dus zoiets is heel goed mogelijk als oorzaak van Globe's probleem, als gevolg van een te lage (of 'vuile') 5V, óf in de PSU, óf vanaf het moederbord:
Lekkende_elco's.jpg
( 2 goede, 5 slechte, deze CapXon niet zo goed dus )

Heb hier ook nog een moederbord van een jaar of 12, en ook daar vind ik zulke lekkende condensatoren.

Alleen als de gebruikte onderdelen op het moederbord van de hoogste kwaliteit zijn kan het langer mee gaan, maar ook dan zal het niet eeuwig zijn.
 

Globe

Nieuw lid
Lid geworden
9 jan 2020
Berichten
21
Reaction score
1
Punten
1
Leeftijd
44
Ik moet zeggen dat dit, al is het al wat jaartjes terug vervangen, het 2e moederbord in dit systeem is omdat hij met het vorige bord op een gegeven ogenblik instabiel werd.
 

Globe

Nieuw lid
Lid geworden
9 jan 2020
Berichten
21
Reaction score
1
Punten
1
Leeftijd
44
Probleem opgelost!

Net de externe USB 3.0 Hub met externe voeding binnen en het probleem is daarmee opgelost!

Het was dus inderdaad een dingetje met de voeding. Wellicht had een wat zwaardere voeding in het systeem gooien het probleem ook opgelost maar dit is natuurlijk wel zo makkelijk.

Enige nu is dat de voeding op een 2.0 poort zit dus als ik dat nou op een 3.0 poort zou willen zetten is dan een PCI express kaart of een poort aan de voorkant handiger? PCI express kaarten komen zo zie ik over het algemeen met 15 polige SATA connectoren en die kan ik volgens mij niet direct op mijn SATA2 poorten aansluiten?

Thanks!
 

erikdenhouter

Gevestigd lid
Lid geworden
14 jun 2019
Berichten
315
Reaction score
26
Punten
28
Leeftijd
62
Wellicht had een wat zwaardere voeding in het systeem gooien het probleem ook opgelost maar dit is natuurlijk wel zo makkelijk.
Nee zwaarder dat hoeft niet . . . Jouw voeding kan dat waarschijnlijk best wel aan, maar dan moet hij wel in orde zijn ! En dat kan je pas zien als je de spanning meet op de 5V in de PC op je voeding daar. Dat is de rode en zwarte draad op een Molex connector:

Molex_plug.jpg
(Andere spanningen moeten ook kloppen, 12V bijvoorbeeld, tussen zwart en geel op de Molex)

Mocht jouw systeem inmiddels geen Molex connectors meer hebben, dan kan je meten op de grote connector op het moederbord. Elke rode draad moet 5V voeren, ten opzichte van een willekeurige zwarte draad.

Nogmaals, als jouw PC voeding defect is, helpt een PCI kaart ook niet, want die haalt zijn spanning ook uit die voeding. Vandaar dat je beter voor een hub met eigen voeding kon gaan.

Enige nu is dat de voeding op een 2.0 poort zit dus als ik dat nou op een 3.0 poort zou willen zetten is dan een PCI express kaart of een poort aan de voorkant handiger? PCI express kaarten komen zo zie ik over het algemeen met 15 polige SATA connectoren en die kan ik volgens mij niet direct op mijn SATA2 poorten aansluiten?
[/URL]
* Voeding op een USB 2 poort ? Je hebt er toch een aparte voeding bij gekocht ?

Je hebt voor dat PCI kaartje geen SATA poort op je mobo nodig, maar een SATA voedingsconnector die uit je voeding komt. Vroeger werd Molex gebruikt, maar die raakt uit de gratie.
 
Laatst bewerkt:

artstudiog

Enthousiast
Lid geworden
10 jul 2012
Berichten
2.218
Reaction score
75
Punten
48
Jouw moederbord ondersteunt geen USB3 dus een poort aan de voorkant met een interne connector, dat gaat niet lukken. De enige optie is dan een USB3-pci-express insteekkaart en dan zal je een overgansstekker (interne splitter) naar Molex moeten bijbestellen.
 

Globe

Nieuw lid
Lid geworden
9 jan 2020
Berichten
21
Reaction score
1
Punten
1
Leeftijd
44
* Voeding op een USB 2 poort ?
mmmh, dat was een typo, bedoelde de USB 3.0 met externe voeding zit nu op een USB 2 poort.

Ik denk dat ik het vooralsnog maar even zo laat, zo'n drama is die snelheid ook weer niet als ik de externe schijf voornamelijk voor backups gebruik.
 

erikdenhouter

Gevestigd lid
Lid geworden
14 jun 2019
Berichten
315
Reaction score
26
Punten
28
Leeftijd
62
Meet ooit de spanningen in die PC eens allemaal.

Grote les van dit hele topic is dat er drie programma's gebruikt zijn om softwarematig de 5V te bekijken, zelfs een programma van de fabrikant van het moederbord, maar dat alleen een fysieke meting de fout liet zien. Het kan zijn omdat het specifiek uit de USB poort komt, dat wordt pas duidelijk als je in de PC gaat meten.

👍
 
Bovenaan Onderaan