[Photoshop] oog kleur aanpassen

Status
Niet open voor verdere reacties.

Erikk

Heeft veel posts
#1
[hand]

Oog kleur aanpassen. (ook toepasbaar bij rode ogen).


in deze tutorial ga ik je laten zien hoe je met photoshop de kleur van iemands ogen kan aanpassen. dit kan bijvoorbeeld handig zijn als iemand rode ogen heeft gekregen tijdens het maken van een foto. of als je gewoon de ogen van iemand helderder of een geheel andere kleur wilt maken.

Hoe gaan we dit doen. nou je kan dit met meerdere tools doen in photoshop maar in deze tutorial ga ik de "Hue and saturation" optie gebruiken.

Dit is ons begin plaatje


** alles wat je leert in deze tutorial hoef je niet persee op ogen te gebruiken. je zou het bv. ook op een geheel plaatje kunnen doen om de plaatje van kleur te veranderen**

[/hand]
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Erikk

Heeft veel posts
#2
[hand]

1. Selecteren van de ogen.


Oke voordat we de ogen echt kunnen laten veranderen van kleur moeten we eerst zorgen dat alleen de ogen zelf zijn geselecteerd.

selecteer de "elliptical markee" tool. (vind baar onder het flapout menutje van de vierkante selectie tool. en dan de ronde selecteren). oke maak nu een selectie om het linker oog. je kunt eventueel inzoomen op het linker oog om het wat duidelijker te kunnen zien.
je moet ongeveer dit krijgen:


oke je hebt nu een selectie om het linker oogiris maar er is nog wel een stuk van het ooglid ook geselecteerd en dat is niet de bedoeling. daarom gaan we met de "lasso tool" dat even weg halen. selecteer de lasso tool. ga nu met de lasso tool en de ALT toets ingedrukt (als je ALT toets ingedrukt houdt betekend dit dat je de selectie die je maakt uit de eerder gemaakte selectie weghaald.) oke trek met de lasso tool over het stuk dat je uit de eerder gemaakte selectie wilt verwijderen. totdat je onderstaande hebt:

nu hebben we een mooie selectie kwa wat we willen gaan aanpassen in het volgende hoofdstuk. ik heb er ook voorgezorcht dat de wenkbrauwen niet in de selectie vallen anders gaan die straks ook verkleuren.

maar we moeten het rechter oog nog doen.

maak weer een ronde selectie om het rechter oog iris zoals hieronder:(let op dat je de oude selectie op het linker oog niet wilt verwijderen en nu dus tijdens het selecteren met de elliptical tool de SHIFT toets moet inhouden)

en nu nog met de lasso tool het overbodige weghalen. totdat je onderstaande hebt.: (doe dit weer met de ALT toets ingedrukt)


oke we hebben nu beide ogen geselecteerd nu kunnen we naar het volgende hoofdstuk.

[/hand]
 

Erikk

Heeft veel posts
#3
[hand]

2. Hue and satturation.

in het vorige hoofdstuk hebben we de selectie om de ogen gemaakt en in dit hoofdstuk kunnen we dan de kleur van die selectie gaan aanpassen. dit gana we doen in het menu : Hue and saturation.

oke ga naar het menu: IMAGE/ADJUSTMENTS/HUE AND SATURATION:
zoals hieronder:


je krijgt dan een nieuw popup menu zoals hieronder:


je hebt dus 3 slides waarmee je dingen kunt gaan veranderen.
-hue
-saturation
-lightness

hue
met hue kun je de kleur level aanpassen.

saturation
met saturation kun je de saturation ofwel de overdrijving van de kleur aanpassen. je kunt hem heel fel maken (helemal rechts) of je kunt hem meer tegen een grijs waarde aan laten zitten (helemaal links).

Lightness
met lightness kun je de lichtsterkte aanpassen.

samen met alle drie de opties kun je de kleur van de ogen heel goed aanpassen. ten eerste moet je met hue de juiste kleur selecteren. ik heb hem helemaal naar rechts getrokken naar de meest blauwe kleur. je krijg nu een hele vele gif achtige blauwe ogen. daarom moet je met saturation de overdrijving van de kleur wat minder maken. ik heb hem best heel ver naar links gehaald omdat echte ogen ook een beetje grijzig zijn. nu heb je opzich al best mooie ogen (mijn mening). je zou de ogen ook nog lichter of donkerder kunnen maken afhankelijk van wat je mooi vindt. je moet maar een beetje spelen met de slides. je zou bijvoorbeeld heel fel kunnen maken als je dat mooi vind.

iik heb de slides zoals hieronder gezet:


tijdens het verschijven van de slides krijg je in de image al meteen de veranderingen te zien. wat natuurlijk handig is. maar als je nu het orgineel wilt zien om te vergelijken dan kan je dat heel makkelijk doen . dit kun je doen door de preview knop aan of uit te vinken. en dan maar vergelijken en aanpassen tot je de juiste instellingen hebt.

uiteindelijk zal je ongeveer het onderstaande kunnen krijgen:
voor:

na:


bij de image die ik heb gebruikt waren de ogen al best heel mooi en is het verschil mischien wat subtiel maar bij sommige images kan het een heeeeeeel groot verschil opleveren.

bij de image in deze tutorial was het voor een beetje roodachtig met licht groenig. en na het aanpassen is het een mooie heldere groenblauw oog geworden.

succes.
[/hand]
 

Erikk

Heeft veel posts
#4
[hand]

Nou dat was hem weer. kort maar krachtig. als je nog vragen of opmerkingen hebt moet je even een PB doen.

[/hand]~~~~~~~~~~​

*mod-edit* : Omdat we na overzetting van tijdelijke --> vaste handleidingen, tutorialtopics sluiten, kunnen evtle reacties op en/of vragen over deze tut, verder gesteld worden in het vragengedeelte van het forum, i.c. bij Grafische en Design (verwijs er dan even bij naar deze tutorial) (of Pbeetje @ Erikk :biggrin:)


*
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Status
Niet open voor verdere reacties.

Nieuwste berichten

Bovenaan Onderaan