Nieuws Windows 7: ondersteuning voor oudere CPU's stiekum gestopt

Abraham54

Administrator
Medewerker
#1
Officieel geeft Microsoft ondersteuning voor Windows 7 tot januari 2020.
Het is echter nu al afgelopen voor bezitters van oudere pc's.


Voor Windows 7 eindigde de mainstream ondersteuning in januari 2015 en de uitgebreide ondersteuning loopt tot 14 januari 2020.
Er is een maandelijkse beveiligingsupdate tijdens de uitgebreide ondersteuning.
Echter: voor computers met oudere Intel processoren is de uitgebreide ondersteuning al stopgezet, zoals de Amerikaanse website COMPUTERWORLD meldt.


Het betreft die computers met Intel-processoren, die de uitbreidingsset SSE2 (Streaming SIMD Extensions 2) x86 niet ondersteunen.
Dit is geïntroduceerd geworden met de Intel Pentium 4. De CPU's die geen SSE2 ondersteunen, zijn de Pentium 3, die tot in het jaar 2002 werd verkocht.
Ja, het is een oude CPU. Maar ook daarmee draait Windows 7 zonder problemen. Tenminste tot nu toe.


Het probleem verscheen voor het eerst in maart 2018 toen Microsoft KB4088875 uitbracht, een nieuwe en zogenaamde 'maandelijks rollup', welke niet op systemen met een niet-SSE2-CPU kon worden geïnstalleerd. Op dat moment werd er gezegd dat aan een oplossing voor dit probleem gewerkt en via een nog te leveren update opgelost zal worden. Een soortgelijke opmerking verscheen ook in de "maandelijkse rollup" updates in de komende maanden.

Sinds medio juni zijn de oudere KB-vermeldingen echter gewijzigd. Sindsdien verschijnt de volgende voorgestelde oplossing: "Upgrade naar een moderne processor die SSE2 ondersteunt of virtualiseer deze computer ."

Tenslotte is Microsoft stilletjes met de ondersteuning van Windows 7 met niet-SSE2-processors gestopt. Als u nog steeds probeert de updates op de oudere computers te installeren, zal Windows 7 vervolgens weigeren te starten en moet de computer worden hersteld. De vraag is nog steeds waarom de oude en recente KB-vermeldingen zijn gewijzigd.

Het vermoeden: de Spectre / Meltdown-patches van Microsoft en Intel voor Windows kunnen schuldig zijn en hebben mogelijk een veel grotere impact op de prestaties, dan de twee bedrijven publiekelijk toegeven.
 

Nieuwste berichten